AKTIA ROLLER-SKIRACE 2023

Aktia Rollerski center VÖRÅ
Rullskidning: Prolog & Jaktstart 19.8 2023 kl 15:00
Klasser: Herrar, Damer, D16 och H16

Hälsning

Välkommen på skid-FM till idrottskommunen Vörå

Idrotten ligger Vöråborna varmt om hjärtat. Kommunen har i årtionden gjort sig känd som en idrottskommun. Bland annat finns ett framgångsrikt idrottsgymnasium och idrottsinstitut vid Campus Norrvalla.

Skidcentret, där skid-FM arrangeras i månadsskiftet januari-februari, har länge varit ett landmärke med såväl välpreparerade skidbanor, välpistad slalombacke och den ståtliga hoppbacken, som syns på långa vägar i det åkerrika landskapet.

Sen hösten 2017 har träningsförhållandena förbättrats avsevärt i och med att rullskidbanan Aktia Roller Ski Center togs i bruk. Banan sägs vara Finlands bästa rullskidbana och den är mycket krävande. Planen är att den kompletteras med en skjutbana inom kort. Då förbättras även skidskyttarnas träningsförhållanden märkbart.

Idrotten i Vörå är bredare än enbart skidåkning. De mest kända idrottaren från Vörå just nu är fotbollslagets kapten Tim Sparv, som var med och förde herrlandslaget i fotboll för första gången någonsin till fotbolls-EM.

Listan på tidigare och nuvarande landslagsmeriterade friidrottare, skidåkare och orienterare som till exempel gått eller går i idrottsgymnasiet eller bor i kommunen kunde göras lång. Det här bevisar att det görs ett hårt och framgångsrikt arbete här för idrottens bästa.

I Vörå finns en lång och bred erfarenhet att arrangera stora tävlingar, bland annat FM-tävlingar i olika grenar för såväl seniorer som juniorer. Här arrangeras också årligen, så till vida att vädret tillåter, det 53 km långa långloppet Botniavasan, som lockar såväl elitidrottare som motionärer. Även Botniacyklingen är populär.

Senast skid-FM hölls i Vörå var 2011. Sen dess har junior-FM och en Suomen Cupdeltävling arrangerats vid skidcentret. Tack vare dessa lyckade arrangemang har tävlingsorganisationen filat sig väldigt stark för att kunna arrangera lyckade FM-tävlingar nu, allt från perfekta spår för tävlanden till en fin upplevelse för publiken.

Jag vill ge ett tips – följ gärna med tävlingarna i terrängen. Tack vare bansträckningen kan du smidigt på nära håll följa med skidåkarna där.

Redan nu vill jag rikta ett stort tack till arrangörerna Vörå IF, Oravais IF och IF Femman samt Vörå kommun för det fina jobb som gjorts och kommer att göras för att göra skid-FM 2020 till något som vi minns flera år framöver. Jag vill också tacka sponsorer, publik och övriga samarbetspartner för det starka stödet. Tack vare er ges fler barn och unga i vårt land möjlighet att utöva en ledd, meningsfull, rolig och hälsosam fritidsaktivitet, vilket ju skidåkning i allra högsta grad är.

Varmt välkomna till skid-FM i Vörå och lycka till i spåren! Vi gör vårt yttersta för att det ska bli lyckade tävlingar.

Mikko Ollikainen

Organisationskommitténs ordförande
Riksdagsledamot, SFP (Tjänstledig kommundirektör i Vörå kommun)